A csodálatos shea vaj

A shea vaj egy enyhén sárgás vagy elefántcsontszínű zsíros krém, amit az afrikai shea fának (Vitellaria paradoxa) a terméséből állítanak elő. Testápoló, bőrpuhítő, hidratáló, napvédő tulajdonságainak köszönhetően a shea vaj az egyik legértékesebb bőrápoló.

 A shea fák Nyugat-Afrikában őshonosak, és a legtöbb shea vaj még mindig ebből a régióból származik. Az angol shea szó egyébként a s’í mali nyelvjárású kifejezésből ered és magát a shea fát jelenti. A francia neve (karité) a szenegáli nyelvjárás ghariti szavából ered. Togóban a shea vajat a bőr és a haj hidratálására és a fekete szappan elkészítésére használják.

A gyógyító shea vaj

 A hidratáló és gyógyhatású, finomítatlan shea vaj rengeteg gyógyító összetevőt tartalmaz, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és egy egyedülálló aktív hidratálót is. A kőolaj alapú hidratálókkal ellentétben, a shea vaj valóban visszaállítja a bőr természetes rugalmasságát. A shea vaj lehetővé teszi a bőr számára, hogy az kinyerje a levegőből a nedvességet, ennek eredményeképp lágyabbá válik a bőr és hosszabb ideig marad hidratált.

 Ezenkívül a shea vaj természetes fényvédő tulajdonságokkal és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

 A shea vaj összetevői:

 – linolsav, palmitinsav, sztearinsav és olajsav zsírsavak, olyan összetevők, amelyek kiegyenlítik az olajakat a bőrünkön

 – A-, E- és F-vitamin, antioxidáns vitaminok, amelyek elősegítik a keringést és az egészséges bőrsejtek növekedését

 – trigliceridek, a shea-dió zsíros része, amely táplálja és kondicionálja a bőrünket

 – cetil-észterek, a shea-dióvaj viaszos része, amely kondicionálja a bőrünket

Érdekességek a shea vajról: 

1.Minden bőrtípusra alkalmazható

A legtöbb diótermékkel ellentétben, nagyon alacsony a fehérjetartalma, így nem vált ki allergiát. A sheavaj nem tartalmaz kémiai irritáló szereket.

2. Hidratáló

A sheavajat általában hidratáló hatása miatt használják. Ez az előnye a shea zsírsavtartalmához kapcsolódik, beleértve a linolsavat, az olajsavat, a sztearinsavat és a palmitinsavakat.

3. Nem teszi a bőrt olajossá

A sheavaj magas szintű linolsavat és olajsavat tartalmaz. Ez a két sav kiegyensúlyozza egymást. Ez azt jelenti, hogy a sheavaj a bőrön könnyen felszívódik és alkalmazása után a bőr nem válik zsírossá.

4. Gyulladásgátló

A sheavaj növényi észterei gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

A bőrre felkenve a shea citokineket és más gyulladásos sejteket vált ki, hogy lassítsák termelésüket. Ez segíthet minimalizálni a környezeti tényezők (például száraz idő), valamint a gyulladásos bőrbetegségek, például ekcéma által okozott irritációt.

5. Antioxidáns

A sheavaj jelentős mennyiségű A és E vitaminokat tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok fontos öregedésgátlók. Megvédik a bőrsejteket a szabad gyököktől, amelyek idő előtti öregedéshez vezethetnek.

6. Segít a pattanások megelőzésében 

A sheavaj gazdag különféle zsírsavakban. Ez az egyedülálló összetétel segít megtisztítani a bőrt a fölösleges olajtól (faggyútól). Az olajok természetes egyensúlyának helyreállítása segíthet a pattanások megakadályozásában is. 

7. Segít az izomfájdalom enyhítésében

A sheavaj gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíti a túlterhelt izmok merevségét és az ízületi fájdalmakat.

8. Elősegíti a sebgyógyulást 

A gyulladás csökkentése mellett a shea kapcsolódik a szövetek átalakulásához is, amely kulcsfontosságú a sebek kezelésében. Védő zsírsavjai segíthetnek a sebek megóvásában is a környezeti ingerlő anyagoktól a gyógyulás során.

9. Hozzájárul a rovarcsípések enyhítéséhez 

A sheavajat hagyományosan a méhcsípések és a rovarcsípések megnyugtatására is használják.

10. Elősegíti a sejtek regenerációját 

A sheavaj hidratáló és antioxidáns tulajdonságai együttesen segítik a bőrt az egészséges új sejtek előállításában. 

Testünk folyamatosan új bőrsejteket állít elő, majd megszabadul az elhalt bőrsejtektől. Valójában minden nap 30 000–40 000 régi bőrsejttől szabadulunk meg. Új bőrsejtek alakulnak ki a bőr felső rétegének (epidermisz) alján. A bőr felületén a megfelelő nedvességtartalommal kevesebb elhalt bőrsejt fog rendelkezni az epidermisz friss sejtjeinek regenerálódásával.

11. Csökkenti a ráncok megjelenését 

A sheavaj kollagéntermelő hatása segíthet csökkenteni azt, amit a kutatók fotoagingként hívnak – a ráncokat, amelyeket a környezeti stressz és az öregedés okozhat a bőrön.