Az egészségmegőrzés vitaminja

Az E-vitamin, más néven tokoferol rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezet egészségében. Ezt a tényt az 1920-as évek kísérleteinek köszönhetjük, amikor ugyanis megállapították, hogy egy bizonyos anyag (akkor még nem tudták hogy ez az E-vitamin) hiányában az élő szervezet nem termékeny. Az anyagot ezután először búzacsírából vonták ki,
és elnevezték alfa-tokoferolnak.

Fontos tudni ugyanis, hogy az E-vitamin valójában nyolcféle tokoferolból áll, melyek a természetes alapanyagokban nem egyforma arányban találhatóak meg, melyek ilyen formában a leghatásosabbak és természetközeliek a szervezetnek, és ez így van rendjén.
A zsírban oldódó vitaminok egyike, ami a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik.

 Sokféle élettani hatása van, ezek közül a legelismerésreméltóbb erős antioxidáns hatása, ami által megvédi a sejthártyánk számára
a fontos zsírsavakat az oxidálódástól, melyek ellenkező esetben a bőrünkön öregedési foltok formájában tünhetnek fel.

A bőr öregedéséért egy elmélet szerint (ha érdekel bővebben katt!) a szabadgyökképződés felelős. Az E-vitamin ezt meggátolja,
a szabadgyökök megkötése által, megakadályozva a korunk előtti öregedést, fenntartva a bőr hidratáltságát, rugalmasságát.
Védi a DNS-t a káros sugárzásoktól is, beleértve a röntgensugárzást is. Rendelkezik gyulladásgátló hatással is, illetve az oxigénellátás,
oxigénszállításban is nagy szerepet tölt be. Bőrünk szempontjából fontos még megemlíteni sebgyógyító hatását, példaképpen egy égési seb
gyorsabban gyógyul, és nem marad utána esztétikai szempontból csúnya heg, ha szervezetünkben elegendő mennyiségű E-vitamin áll rendelkezésre.

A bevitel szempontjából lehetséges, hogy a táplálkozással és E-vitamin tartalmú termékek használatával elegendő mennyiség
található meg szervezetünkben, de fontos figyelembe vennünk, hogy helytelen adagolásnál egyes anyagok gátolhatják is a felszívódását,
mint az avas zsír fogyasztása, a legtöbb fogamzásgátló tabletta, a vastabletta, és a magas klórtartalmú víz.

Az E-vitamin természetes, növényi forrásai a hidegen sajtolt növényi olajok, azok közül is a fontosabbak:

  • búzacsíraolaj
  • sárgabarackmagolaj
  • olívaolaj
  • kakaóvaj
  • kókuszolaj

A fent felsorolt olajok mindegyike megtalálható a legtöbb Cocoon termékben, melyek nagy segítségünkre vannak, ha nem csak belsőleg, de külsőleg is szeretnénk
támogatni E-vitamin raktáraink feltöltését.

     

    Egy pár példa:

    Néhány termékünket az E-vitamin növényekből kivont formulájával extrán dúsítjuk, ilyen az arcszérumunk, a Monoï elixír és testvajaink.

    Az E-vitamin alapos bemutatását Téglásy Flóra
    Természetgyógyász tanulónak köszönjük!