Citromfű szörp

Tavasz végén kezdődik a citromfű szezonja, mely egészen őszig tart. Ilyenkor a leghatékonyabb a frissen szedett gyógynövény!
Tudtad, hogy a citromfű népies elnevezései között megtalálható a méhfű, a mézfű és a macskaméz is? Kedvencünk a mézelke😃 
Latin neve ugyanis a görög eredetű női névből, a Melissából ered, mely jelentése: „mézelő méh”: kitűnő méhcsalogató virágzáskor!
További méhcsalogatókat ebben a bejegyzésünkben találsz!

Kis hazánkban az egyik legelterjedtebb, termesztett gyógyfű. Vírusölő tulajdonsága miatt többek között az ajakherpesz helyi kezelésére is szokták alkalmazni, jó sebkezelő, cseranyagai sebösszehúzó hatásúak. Egyrészről ezért is használjuk kubebás ajakbalzsamunkban, másrészről a vérkeringésre gyakorolt jótékony hatása miatt: kiválóan dúsítja az ajkakat! Antibakteriális és antiszeptikus tulajdonsága okán pedig nem hagyhattuk ki, hogy szappanban ki ne próbáljuk: így született meg az Elemi-Citromfű Szappan, mely a zsíros, pattanásos arcbőrre jótékony hatású lehet. 
Teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. (Fontos tájékozódni mielőtt bármilyen gyógynövényt kúraszerűen szeretnénk használni! A citromfüvet naponta 3 csészével fogyasszunk 4-6 héten át a kívánt hatás érdekében!) 
Illóolaja párologtatóba helyezve jó rovarűző hatású (szúnyogok ellen is)! 

Szárításnál ügyeljünk rá, hogy tűző nap ne érje, jól szellőzött helyiségben, vékonyan szétterítve lassan szárítsuk meg, így őrizhetjük meg a lehető legtöbb hatóanyagot.

Frissen szedve kitűnő szörp alap!

Hozzávalók: 

  • 1 liter víz
  • 30 dkg barnacukorból (vagy nyírfacukor)
  • 1 egész fahéjrúd
  • egy darabka gyömbér
  • 10 szem szegfűszeg
  • kb. 25 szál lelevelezett (vagy egész szál, ízlés szerint) citromfű
  • 3-4 citrom leve
  • 2 nagy kanál mézet (elhagyható)
  • egy kis citromsav (elhagyható)

Így készítsd el a szörpöt:

Szirupot főzünk a vízből és a barna(vagy nyírfa)cukorból, belehelyezve az egész fahéjrúdat, a gyömbért és a szegfűszeget. A tűzről levéve kb. 25 szál megmosott citromfüvet teszünk bele. Miután teljesen kihűlt, leszűrjük, hozzákeverjük a citromok levét, a mézet és a markánsabb íz elérése érdekében egy kis citromsavat (nem káros! nem tartósítószer!).
Üvegekbe töltjük és kész.
Hűtőben tartjuk!

Más receptek szerint lehet először egy napig kell vízben áztatni a citromfüvet, majd utána felforralni.
Mindkettő eredménye ízletes, hűsítő, pihentető ital lesz! 

Tipp: 

Ha akad a kertben egy kis menta is, akkor azt is tehetünk mellé!

Jó pihit! 🙂