Hűsítő borsmenta

A borsmenta virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei (Menthae piperitae folium) szolgáltatják a kitűnő limonádé, szörp, tea vagy akár kozmetikum alapját. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Halántékba dörzsölve elménket is fissíti, segíti a koncentrációs képességeinket!
 
A száj higiéniájában is nagy szerepe lehet a borsmentának: antibakteriális hatásának köszönhetően megakadályozza azon baktériumok elszaporodását, melyek a kellemetlen lehelletért, a fogszuvasodásért, az ínybetegségekért és egyéb problémákért felelősek. A legegyszerűbb természetesen az, ha borsmentát tartalmazó fogkrémet vagy szájvizet használunk, de az is sokat segíthet, ha naponta kétszer erős borsmentateával öblögetünk, de egy-egy levelet elrágcsálni is nagyon hatásos!
 
Szintén gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai miatt nagyon ajánlott a pattanások, bőrproblémák kezelésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a borsmenta illóolaja erősen irritálhatja az érzékenyebb bőrűeket, ezért érdemes használat előtt bőrpróbát végezni, például a könyökhajlatban.
 
 
Testvajunk (nyáron korlátozott eléréssel!)
 
FONTOS kiemelni, hogy gyermekeknél, főleg csecsemőknél tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni, például orrkenőcsökben, mert nehéz légzést, légszomjat okozhat!
Férfiaknál pedig nagy mennyiségben káros hatással van a tesztoszteronszintre. A tesztoszteronszint hogyha csökken, a spermiumképzésben zavarok léphetnek fel. Nagy mennyiségben leginkább teaként káros.