Méhecskék ünnepe

Emlékeztek még erre a csupán fél évvel ezelőtti videónkra, ahol szorgos méhek gyűjtögették a nektárt, a virágport? 
Bennünk tisztán él, épp ezért is furcsaság, hogy egy hete, a Föld napján, a virágzó áprilisban nem látunk nagyon egyet sem.
Nektek is feltűnt, vagy már nem is láttatok jó ideje egyet sem?

Az utóbbi időkben egyre sűrűbben, egyre aggasztóbb híreket lehetett hallani, a vegyszerek használata, a természetes élőhelyek méretének zsugorodása miatti csökkenő számukról. Ebben sajnos a méz ipar kizsákmányoló rendszerének is jelentős szerepe van, hiszen a mézfogyasztás jelentősen megnőtt, pedig szervezetünk ugyanúgy dolgozza fel, mint a cukrot (és pótlékait).

Az igazi méz készítése bonyolult és időigényes folyamat, amelyet a méhek végeznek el helyettünk. A dolgozó méhek először összegyűjtik a nektárt az mézgyomrukba, és elkeverik az enzimekben gazdag garatmirigy-váladékukkal, majd beviszik a kaptárba,
és betöltik a lépek viaszsejtjeibe. Az így létrejövő anyag még nagyon híg, ezért utána elpárologtatják belőle a felesleges vizet
a szárnyuk rezgetésével keltett légáram
segítségével. Amikor már elég sűrű, a mézet lepecsételik és érlelik.
Az így létrejövő méz egy rakás nagyon hasznos anyagot tartalmaz, amit saját maguknak raktároznak el, hogy saját
maguknak táplálékot készítsenek, a lárvákat etetni tudják és télen is legyen mit enniük. Nem lehet belőle korlátlan mennyiséget előállítani, bármikor közbejöhet például a rossz időjárás, ami miatt elfagynak bizonyos tipikus méznövények virágai. 
Az ember elveszi a felhalmozott táplálékukat, és sokszor cukorszirupot tölt a méz a helyére, ez azonban jelentősen rosszabb a méhek egészségére nézve, hiszen hiányoznak belőle a mézben meglevő mikronutriensek. Immunrendszerük legyengül és sebezhetővé válnak például az atkákkal szemben.

Az ember évezredek óta tart méheket, a mézfogyasztás mellett beporzási teljesítményükért, aminek általában még nagyobb
a gazdasági haszna. 
A friss és feldolgozott élelmiszerek egyharmada közvetlenül, vagy közvetetten függ a beporzástól. Az étkezési olajok több mint fele olajos növényekből, főként repcéből és napraforgóból készül, melyek beporzását többségében a méhek végzik. Van azonban olyan terület a Földön már, ahol emberi munkaerővel próbálják őket pótolni, a drasztikusan lecsökkent állomány miatt. Például Kína egyes vidékeiről szinte teljesen eltűntek ezek a szorgos rovarok, így pár éve fáradságos kézi erővel
kell beporozni a gyümölcsösöket, arról pedig ne is beszéljünk, milyen módszerekkel próbálnak “mézet” előállítani.

 

Mi is hozzájárulhatunk a jólétükhöz:

A méheket kis itató kihelyezésével és általuk kedvelt növények ültetésével tudod segíteni.
Ha megteheted, méhecskehotel vagy annak látvány változatának építésével szerezhetsz nekik legjobban örömet. 
Mérsékeld a méz fogyasztást, legyen kiváltságos élvezet a fogyasztása! Hogyha semmiképpen nem tudsz róla lemondani, keresd
a helyi kistermelőktől származó, etikusan termelt, ellenőrzött termékeket! (Méhészetek száma Magyarországon: 16.950 db)

Miket ültess?  

Számos gyógy-, és fűszernövény, hagymás és évelő, egynyári vagy kétnyári méhcsalogató közül választhatsz! 

Legnépszerűbbek a borsmenta (Mentha x piperita), kakukkfű (Thymus vulgaris), levendula (Lavandula angustifolia), 
oregánó (Origanum vulgare), rozmaring (Rosmarinus officinalis),  citromfű (Melissa officinalis), nárcisz (Narcissus), körömvirág (Calendula officinalis), vagy a szintén közismert nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii), a legkülönlegesebb pedig talán az oroszlánszáj (Antirrhinum majus)  vagy a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)Még többért kattints!

Többet szeretnék tudni a méhekről!
Olvass tovább méhekkel kapcsolatos érdekességekért itt!

Források:
Sipos József „Bayer Bee Care program a gyakorlatban” előadása, Wired, MAVEG, Index, Rotten (Netflix)

Ültessetek Ti is!