Őszi immunerősítés Cocoon módra

Van egy szuper megoldásunk az őszi-téli immunerősítésre, amit minden évben újra és újra elkészítünk a családnak. Nincs is másra szükséged hozzá, mint egy csinos gyömbérre, 2-3 citromra, mézre és egy befőttesüvegre.

Immunerősítés egy befőttesüvegbe zárva

Nekem már van is egy jól bevált, csinos, pocakos kis befőttesüvegem, amit csak és kizárólag erre a célra szoktam használni. Fontos, hogy viszonylag nagyobb adag „csodalé” férjen bele, ugyanakkor ne okozzon nagy fennakadást a hűtőben tárolása sem. 

Nézzük, mire lesz szükséged tehát: 

  • egy közepes, friss gyömbérre
  • 2-3 citromra (ez lehet több is, ha nagyobb a befőttes üveged)
  • sok-sok mézre (nálunk idén az akácméz a nyerő) 

Így készítsd:

Vegyél egy szép gyömbért, hámozd meg, majd vágd kisebb darabkákra, szeletekre. Ezután alaposan moss meg 2-3 citromot, amiket szintén darabolj fel!

A gyömbér és citrom darabokat tedd egy megtisztított befőttesüvegbe, kicsit nyomkodd meg és öntsd fel mézzel!

Ezt a kis csodát a hűtőben tároljuk és minden reggel kanalazunk belőle a teánkba, illetve nap közben vele ízesítjük a vizünket is. Ha kicsit fogy a mennyisége, akkor bátran újratölthető: méz, gyömbér és citrom!

Miért pont gyömbér, méz és citrom? 

Egyetlen közepes méretű citrom a napi C-vitamin szükségletünk akár 40%-át is fedezni tudja. Kalória és szénhidrát tartalma nagyon alacsony. Szuper folsav és kálium forrás is, ráadásul akár 30%-kal is növelni tudja a sárgarépában lévő karotinoidok felszívódását.

 Számos kutatás világít rá emellett arra is, hogy a citrom bizony nagyon jó barátja a szívnek és érrendszernek, valamint a vesének is.

 Finom, intenzív illata pedig aktívvá és jókedvűvé tesz minket.

A csoda receptünk másik fontos eleme a gyömbér, ami hihetetlenül illik az őszi-téli időkhöz. Gondoljunk csak a frissen sült mézes sütemények finom illatára!

 A gyömbér telis-tele van A-, C-, E-, B vitaminokkal, magnéziummal, foszforral, káliummal, vassal és cinkkel. Nagyszerű megoldás hányinger és hasi görcsök ellen, ugyanakkor a legtöbben köhögés és megfázás elleni csodaszerként is ismerik.

Végül a csodálatos, aranyló méz, ami már ősidők óta az emberiség táplálkozásának a része. Ma már közel 70-féle gyógyító- és fiziológiai hatása ismert. Nem csak a gyógyászatban, de a kozmetikumoknál is igen hasznos összetevő. 

Szuper kálicum, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink forrás. Ráadásul telis-tele van B1, B2, B3, B5, B6 és C vitaminokkal.

Fontos megjegyeznünk, hogy mindhárom összetevőnket a már jól bevált termelőinktől szoktuk beszerezni, hogy minél több egészséges (és semmi természetellenes) hatóanyag legyen bennük!