Rózsaszirom macerátum

A kertekben pompáznak az illatos rózsák, és még az erdőn – mezőn is találhattok vadul virágzó vadrózsabokrokat. A rózsaszirom zsírban oldódó elemei, melyek áztatás során a szirmokból kioldódnak, ránctalanító, tónusjavító, regeneráló képességű hatóanyagok. Hogy ezt a sok értéket ki tudjuk nyerni, ilyenkor nyár elején macerátumot szoktunk készíteni a szirmokból.  Bármilyen extraszűz olajjal lehet készíteni, ám mi most a szezámolajat választottuk. Tápláló, regeneráló, bársonyosító hatású olaj, mely jól beszívódik a bőrbe, ezáltal ideális alapot képezve ennek a nemes macerátumnak a készítéséhez.

Így készítsd el a macerátumot:

Szedjétek le óvatosan a szirmokat, ügyeljetek rá, hogy kizárólag vegyszermentes helyen gyűjtsetek (a virágbolti rózsák vegyszerekkel kezeltek)! Amikor a szirmokat szedjük, távolítsuk el az alsó, fehéres részt! A friss szirmokat szellős helyen kell kiszárítani. A száraz szirmokat pedig tegyétek egy kisebb befőttes üvegbe, és öntsétek fel bármilyen extraszűz olajjal. Két hét múlva szűrjétek le, és kész is a csodálatosan illatozó rózsás olaj, melyet arc- és testolajként egyaránt használhattok, bőrötök hálás lesz érte <3

Tipp:

A szirmok ehetőek! A rózsák mérete, illata, íze igen változatos. A régi nemesítések (Rosa rugosa) virágai például ízesebbek. Ízük lehet parfümös, emlékeztethet a zöld almáéra és szamócáéra. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.

Finom élvezkedést!