Sütőtökös sült zöldségtál

Már javában tart a sütőtökszezon, aminek mi mindannyian nagyon-nagyon örülünk! Múlt hétvégén például az egyik kedvenc csupa-zöldséges receptünket készítettük el: a sütőtökös sült zöldségtálat. Mutatjuk is a receptet!

A sütőtökből rengeteg nagyon finom receptet el tudunk készíteni: krémleves, sült zöldséges tál, turmixok, sütik, muffinok – mi most egy vegetáriánusoknak is szuper egytálételt csináltunk.

Miért imádjuk annyira a sütőtököt?

Szuper választás egészen szeptembertől januárig, hiszen – ahogy gyönyörű színe is mutatja – telis-tele van karotinnal. Igazi vitamin- és ásványi anyag forrás, hiszen igen nagy mennyiségben találhatóak benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, biotin, niacin, pantoténsav, folsav, valamint A, C, B1, B2 és B6 vitaminok.

Ráadásul kevesen tudják, de rokona a dinnyéknek, uborkáknak, így 90%-a víz!

Enyhíti a megfázás tüneteit, szuper méregtelenítő, tisztító – jótékony hatással van az emésztésünkre. Ráadásul gyönyörűvé varázsolja a bőrt!

Viszont, most már tényleg mutatjuk a receptet, amire annyira vártál:

HOZZÁVALÓK

– 2 db közepes cékla
– 2 db sárgarépa
– 2 db lilahagyma felszeletelve
– egy kisebb sonkatök, vagy egy nagyobbnak a fele kockára vágva
– 2 gerezd fokhagyma
– só, bors, rozmaring, oregánó és egy leheletnyi fahéj és barna cukor
– olívaolaj

ÍGY KÉSZÍTJÜK

A céklákat és a répákat jó alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. 10 percig lobogó vízben előfőzzük és leszűrjük őket. Ezután felvágjuk a sonkatököt és a hagymát, valamint megpucoljuk a fokhagymákat is.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a finom, színes zöldségeket, fűszerezzük, cukrozzuk, meglocsoljuk olivaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 °C-on addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak és tetejük kicsit karamellizálódik. Ha szeretnétek, morzsolhattok még hozzá friss feta sajtot is sütés előtt.

Jó étvágyat hozzá nektek is! 💖