Téli tippek

A tél számunkra, az embereknek is egy “hibernációs” időszak. Ahogy ősszel elkezd fogyni a napsütéses órák száma, mi magunk is visszahúzódunk otthonunkba, talán több alvásra is szükségünk van. Kitűnő időszak a belső rendrakáshoz, relaxációhoz, feltöltődéshez, otthonunk bennsőségesebbé varázsolásához 🙂 Mi különösen szeretjük, hogy meditatív tevékenységgé tud nemesülni az egészség megőrzés és a szépségápolás is. 

A fűtés (illetve nyáron a légkondícionáló) miatti száraz levegő kiszárítja bőrünket. Ez a szárató hatás a párakedvelő szobanövényeinken a leglátványosabb: annak ellenére, hogy többet párásítunk így is hajlamosak néhány levelüket párahiány miatt elszárítani 🙁 Emellett persze az amúgy is érzékeny bőrünk szintén jelez. A harisnya, farmer alatt még inkább szomjazik a lábunk bőre, térdünk, könyökünk is igényli a fokozott ápolást.
Ilyenkor növeljük a test hidratálását, mindennap tetőtől-talpig bekenjünk: a hipoallergén testvaj, ami nekünk bevált. (Illetve arcra a vízbázisú arckrémek működnek.) Nyers burkina fasoi shea- és kakaóvajjal, szűz szőlőmagolajjal dúsított krémes testvajunkból már egy kis mennyiség is elegendő az újra bársonyos érzet eléréséhez.

Érdemes belülről is fokozottan hidratálni, a víz mellett ebben a hűvős időben nekünk a tea a fő éltetőnk. A hársfa, a csipkebogyó, a kamilla még külön segíti az immunrendszerünket is, átlendít a kezdődő betegségen. Ha picit elkezd fájni a torkunk, érezzük a meghűlést akkor kevés termelői mézet is belekeverünk (szerencsére a Piliacsabai Termelői Piacon csodálatosakat lehet kapni) és frissítő citromos eukaliptuszos gyógybalzsamunkkal bekenjük a teljes mellkasunkat, az orrunkat és a torkunkat is. Ami a legfontosabb, hogy ilyenkor egy picit tovább is alszunk, hiszen az alvás a legjobb regeneráló 🙂

Az ünnepi időszakban nehezen elkerülhető sok nehéz, cukros étel fogyasztását követően fordíts figyelmet a méregtelenítésre!
Belsőleg napi 1,5 liter csalántea elfogyasztásával tudsz a legegyszerűbben ehhez hozzájárulni. A vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet megújulását igen hatékonyan segítheti, azonban érdemes észben tartani, hogy a kúra kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknál. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Tusoláshoz és arcmosáshoz pedig használd Csalán – Teafa Szappanunkat, mely zöld agyag tartalmánál fogva bőrödet is gyengéden megújítja. A teafa illóolaj pedig az egyik leghatékonyabb vírusölő tulajdonsággal bír, ami nem jön rosszul ebben az időben..

Hamarosan pedig már üdvözölhetjük a növekvő tavaszt, szóval kitartást! 🙂