Vegán csalánleves
Tavasszal éljünk a lehetőséggel, hogy ilyenkor a leghatékonyabbak a frissen szedett gyógynövények, kicsattannak az egészségtől!
A sokak által kedvelt csalánt mindig gumikesztyűben, autómentes helyen szedd (kerüld a városi parkokat is)! Gyűjtéskor figyeljünk arra, hogy csak a csalán hajtásvégei finomak, a nagyobb, öregebb levelek keserűek. Legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő gyógynövény, ám szokták teáját lázcsillapításra vagy prosztatamegnagyobbodás kezelésére is használni. (Fontos tájékozódni mielőtt bármilyen gyógynövényt kúraszerűen szeretnénk használni, a csalánt szünet nélkül 6 hétnél tovább nem szabad inni!)
Tudtad, hogy az A-vitamin képződéséhez nélkülözhetetlen béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint tartalmazza és nagyon gazdag antioxidánsként működő flavonoidokban, kalciumban és káliumban is? Magas vastartalmának köszönhetően pedig a vérszegénység remek ellenszere! Nem csak teaként, fürdőként lehet hasznosítani, nagyon gyorsan elkészíthető a finom csalánleves is!

Alapanyagok, amikre szükséged lesz (3 adaghoz) :
- egy zacskónyi (kb 10 -15 dkg) frissen szedett csalán hajtásvég
- 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
-
1 evőkanál bármilyen liszt (teljes kiőrlésű, gluténmentes, stb.)
- 1 nagy könnyen szétfövő krumpli (elhagyható)
- 2 dl kókusztej (vagy bármilyen növényi tej)
- 2 gerezd fokhagyma, só, bors (cayenne)
- citromgerezdek (tálaláshoz)




Így készítsd el a levest:
Tipp:
Bátran használjunk tálaláshoz ehető virágokat a kertből! Gyönyörűszép és finom a gyermekláncfű (pitypang), az ibolya, a százszorszép, a körömvirág, a zsálya vagy a zamatos turbolya is. Fontos, hogy előtte alaposan tájékozódjunk, hiszen allergiával küszködőknek felerősítheti a tüneteit, valamint akadnak ártatlannak tűnő, szép virágok melyek mérgeznek! Ilyen többek közt
a nárcisz, a lila akác vagy a gyöngyvirág. Akadnak bonyolultabb esetek is, mint a fehér akác helyzete: míg virága ehető, és meg lehet kóstolni, addig a növény minden többi része (akáctüskék, a fa levelei) mérgező!
Néhány hasznos tanács
Jó étvágyat!
