Vegán csalánleves

Tavasszal éljünk a lehetőséggel, hogy ilyenkor a leghatékonyabbak a frissen szedett gyógynövények, kicsattannak az egészségtől!
A sokak által kedvelt csalánt mindig gumikesztyűben, autómentes helyen szedd (kerüld a városi parkokat is)Gyűjtéskor figyeljünk arra, hogy csak a csalán hajtásvégei finomak, a nagyobb, öregebb levelek keserűek. Legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő gyógynövény, ám szokták teáját lázcsillapításra vagy prosztatamegnagyobbodás kezelésére is használni. (Fontos tájékozódni mielőtt bármilyen gyógynövényt kúraszerűen szeretnénk használni, a csalánt szünet nélkül 6 hétnél tovább nem szabad inni!) 
Tudtad, hogy az A-vitamin képződéséhez nélkülözhetetlen béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint tartalmazza és nagyon gazdag antioxidánsként működő flavonoidokban, kalciumban és káliumban is? Magas vastartalmának köszönhetően pedig a vérszegénység remek ellenszere! 
Nem csak teaként, fürdőként lehet hasznosítani, nagyon gyorsan elkészíthető a finom csalánleves is!

Alapanyagok, amikre szükséged lesz (3 adaghoz) : 

  • egy zacskónyi (kb 10 -15 dkg) frissen szedett csalán hajtásvég
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 evőkanál bármilyen liszt (teljes kiőrlésű, gluténmentes, stb.)

  • 1 nagy könnyen szétfövő krumpli (elhagyható)
  • 2 dl kókusztej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 2 gerezd fokhagyma, só, bors (cayenne)
  • citromgerezdek (tálaláshoz)

Így készítsd el a levest:

Tégy fel forrni vizet egy nagyobb fazékba, és dobd a megmosott csalánt a lobogó vízbe 1 percre. Szűrd le, a főzőlevet ki ne öntsük, kihűlve felhasználhatjuk növényeink locsolására! Ugyanabba a fazékba öntsd bele az olajat, dobd rá a leszűrt csalánt, kicsit kevergesd, majd szórd rá a lisztet, kevergesd. Öntsd fel kb. 1 liter hideg vízzel, fűszerezd sóval, pici cayenne borssal, fokhagymával, kockázd bele a krumplit, öntsd bele a kókusztejet és forrald amíg a krumpli megpuhul. Botmixerrel pépesítsd, tálald citromszeletekkel, frissen őrölt borssal és csilipaprikával.

Tipp: 

Bátran használjunk tálaláshoz ehető virágokat a kertből! Gyönyörűszép és finom a gyermekláncfű (pitypang), az ibolya, a százszorszép, a körömvirág, a zsálya vagy a zamatos turbolya is. Fontos, hogy előtte alaposan tájékozódjunk, hiszen allergiával küszködőknek felerősítheti a tüneteit, valamint akadnak ártatlannak tűnő, szép virágok melyek mérgeznek! Ilyen többek közt
a nárcisz, a lila akác vagy a gyöngyvirág. Akadnak bonyolultabb esetek is, mint a fehér akác helyzete: míg virága ehető, és meg lehet kóstolni, addig a növény minden többi része (akáctüskék, a fa levelei) mérgező! 
Néhány hasznos tanács  

Jó étvágyat!