Vegán pizza

Jamie Oliver 30 perces ételei között találtam ezt a pizzareceptet. Sokféle tésztával próbálkoztam már, de ezelőtt egyik sem lett igazi olaszos pizza… Ezért nagyon megörültem a módszernek, amit ebben a receptben alkalmaz, rápörögtem egyből, hogy meg kell csinálnunk. És végre tökéletesen vékony, ropogós és friss lett az eredmény, ráadásul hipergyorsan kész van, kemence nélkül. Nyáron eltettünk paradicsomszószt, így elég autentikus, a saját házi szószunkkal készítjük c: Jamie pizzaszószán még kísérleteztünk kicsit, nagy fűszerezők vagyunk, Istvi és én is nagyon szeretjük az intenzív ízeket.
Jó sokszor megkívánjuk, tegnap is ezt ebédeltük.

Hogyan?

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül légkeverésesre szoktam állítani.

Egy keverőtálban kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a vizet és sózzuk.
Elkezdjük gyúrni a tésztát, elég könnyű dolgozni vele, ha nagyon szükséges egy kis lisztet adhatunk hozzá. Belelöttyintünk kevés olívaolajat és készre gyúrjuk. Picit félrerakjuk, amíg a szószt és a feltéteket előkészítjük.

A szószhoz a darabolt paradicsomot vagy paradicsomszószt egy olyan edénybe öntjük, amiben majd a botmixerrel tudunk keverni. Én egy magasabb mérőpohárba szoktam önteni. 
Hozzátesszük ízlés szerint a zöldfűszereket, 1-2 teáskanál balzsamecetet, sót, frissen őrölt borsot, pici olívaolajat, belenyomunk egy kisebb gerezd fokhagymát.
Ha szeretitek a cayenne borsot, elég jól működik benne, elég egy kevés is. Keverjük össze a mixerrel, kóstolgassuk.
És a trükk, amitől a tészta igazán jó lesz:

Készítsünk elő egy jó nagy serpenyőt, 28 vagy 32 cm-eset, rakjuk fel melegedni, nagy fokozatra. Az a legjobb, ha vas serpenyővel dolgozunk, amit be tudunk tenni a sütőbe.

A tésztát kettőbe vágjuk középen, és lisztezett deszkán nyújtani kezdjük az egyik felét.
 Igyekezzük akkora méretű tésztát nyújtani, amekkora serpenyőnk van.
Ha picit nagyobb, nem probléma, a széleit hajtogassuk fel.
Ízlés szerint nyújtsuk ki, én jó vékonyra szoktam.

Hozzávalók két 28 centis pizzához:

A tésztához:

  • Másfél csésze finomliszt 
  • Fél csésze csapvíz
  • Kókuszolaj a sütéshez

A szószhoz:

  • 400 g darabolt paradicsom vagy paradicsomszósz
  • Bazsalikom
  • Oregano
  • Fél gerezd fokhagyma
  • Vörösborecet vagy balzsamecet
  • Cayenne bors
  • Egy löttyintésnyi extra szűz olívaolaj
  • 1 csipet só
  • frissen őrölt bors

Feltét:

(Ízlés szerint)

  • Olívabogyó
  • Lilahagyma
  • Paradicsom
  • Rukkola 

A serpenyőbe tegyünk egy teáskanál kókuszolajat és forrósítsuk fel. Tegyük bele a tésztát, ha félbehajtjuk, kicsit könnyebb átemelni.
Süssük elő a tésztát, amíg kap egy kis tartást, pici arany színe nem lesz.

Kevés liszttel megszórt tepsire tegyük rá vagy hagyjuk a vasserpenyőben és jöhet a szósz meg a feltétek. Ez alkalommal olíva bogyót, paradicsomkarikát, kevés lilahagymát pakoltam rá.

Mehet a sütőbe, 10-13 percig süssük, figyelgessük, hogy aranybarna-e már (: A végén rukkolával szórjuk meg gazdagon, nagyon jól áll neki! c: